SULVK representerade SVaK på Älvsjömässan!

Denna artikel är lånad från svak.se

Alla rasklubbar inbjuds att delta med monter på den årliga Hundmässan i Älvsjö. I år åtog sig lokalklubben SULVK att skapa en monter.  Anna Lundberg (ordförande SULVK) höll i projektet och flera SVAK-medlemmar ställde upp och jobbade med information i montern.

Här kommer en mailintervju med Anna:

Anna Lundberg är ordförande i SULVK (Stockholm Uppsala Läns
Vallhundsklubb) och är den som åtog sig uppdraget att hålla i SVAKs rasmonter på Hundmässan 2013 i Älvsjö.

Vem är Anna och hur kom det sig att du fick det här uppdraget?
Jo, jag är den där arbetsmyran som älskar utmaningar och att få greppa tag om projekt som jag tycker är roliga och intressanta. Lokalklubbarna som låg geografiskt rätt mot Stockholm fick förfrågan från sekreteraren i Svak om det var någon/några som tyckte att Svak skulle finnas med på Stora Stockholm och presentera rasen Bordercollie och även Kelpie. Självklart kände jag men jag längde ut frågan till styrelsen i Sulvk och alla tyckte det var en bra idé. Så jag sa att Sulvk tar på sig att fixa montern och planeringen.

Hur lade du upp planeringen inför mässan?
Hur många var ni som jobbade
med detta?
Idén hade jag redan om hur jag skulle vilja att montern skulle se ut på ett ungefär. Jag engagerade även Pia Båvegård i detta projekt och hon hade som vanligt många väldigt bra ideér. Så under fredagen hämtade jag Pia och vi fyllde bussen med grindar, egensnickrade lagårdsväggar,en gammal dörr som vi använde som bord samt massa andra detaljer som skulle göra montern så som vi ville ha den.
Jag ville ha duktiga medhjälpare på mässan, så att frågan gick ut dels till klubbens medlemmar och frågan gick även till våra grannklubbar. Under mässhelgen så hade vi i Bordercolliens ringside; Oystein Johannesson Quiding, Pia Båvegård, Lisa Bång, Maria Avena och i Working kelipies ringside: Susanne Gustavsson, Annika Peltoma, Sandra Green, Elin Alicia och jag Anna Lundberg som för dagen inte hade någon hund med mig, jag assisterade båda sidor.

Vilket budskap ville ni förmedla på mässan? Tycker du att budskapet nådde fram? Lyssnade folk på vad ni berätta?
Budskapet som vi ville förmedla var att både BC och WK hör hemma på
landet, att det är arbetande raser och att dom ska göra det dom är födda till att göra nämligen valla gårdens djur. Jag tycker att vi lyckades med det (det har vi ju bevis på också med 3:e priset) men även för att till skillnad mot andra raser som säljer in sina hundar att dom är bra på allt så gjorde vi tvärtom. Vi sålde inte in att BC och WK är bäst på vad det än är!!!… utan vi behövde bara visa och berätta var dom hör hemma.
Budskapet kändes helrätt – folk stannande vid vår monter klappade hundarna lyssnade på vallningshistorier. Smakade lammkorv och tittade på lite fårskinn och andra produkter som vi sålde.

Berätta hur folk reagerade!
Många sa att det var väldigt roligt att vi var där, då främst många utställare. Läste information, tittade på bildspelet men framför allt tror jag att folk reagerade på att vi var klädda som bondmora, vi fick ”respekt” i denna klädsel och hundarna var ju som sagt i centrum, minglandes utanför och i vår monter. Många andra stängde in sina hundar i montern med staket etc, vi lät dem hälsa och prata med hundarna = uppskattades både av hundar och folket 🙂

RasparadenSVAK fick 3-pris både för bästa monter och i rasparaden, berätta, hur gick det till? Hur många montrar ”tävlade”? Hur många var med i rasparaden? Vad var motiveringarna?
Rasparaden var först ut, ja jag vet inte exakt hur många det är, men lika många montrar som dom som gick rasparaden.Klädseln och temat för montern var bondgård/herde, så på lördagen var det Pia Båvegård klädd som arbetsklädd bondmora från förr med Vallhunden Tigi och Tigi hade ett eget får med sig. Det var många som klädde ut sig. När rasparaden var klar var det finalisterna kvar i hallen. En jury på 4 personer utsåg dom bäst klädda som visade sin hunds ursprung/användningsområde på bästa sätt.
På söndagen gick Oystein med Othello och Tigi och dom var jättefina, där visade vi att en BC kan se ut precis hur som helst. Othello som jag tror dom flesta förknippar med BC och Tigi som inte alla känner igen som en BC.

Var det värt allt jobb? Tycker du att SVAK ska vara med på mässan igen?
Det var absolut värt varenda nerlagd minut! absolut ska vi vara med och visa oss, detta anser jag bara vara början till hur jag tycker man skulle kunna marknadsföra världens bästa ras. Vi blev bemötta så bra från många håll och många sa att vi var väldigt bra – vilket var väldigt kul att höra!

Foto: Johan Frick-Meijer, Pia Båvegård, Anna Lundberg och Öystein Johannessen